Testovi mobitela

EMPORIA ELEGANCE

ELEGANCE ELEGANCE ELEGANCE ELEGANCE ELEGANCE ELEGANCE
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800
Dimenzije uređaja (mm) 106 x 50 x 17
Masa uređaja (g) 92
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 160 x 128
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Prijenos podataka
GPRS Ne
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Ne
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1100
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 250
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Ne
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Ne
Java Ne
Organizator Ne
Gdje kupiti
Cijena 698,00 kn
Info T-mobile


098 / 1520
http://www.t-mobile.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Elegantno za starije osobe
Autor: Krunoslav Ćosić

Emporia Elegance cilja na starije korisnike koji žele komunicirati i biti dio suvremenog svijeta

Emporia, austrijska tvrtka specijalizirana za mobitele namijenjene starijim osobama, nakon nekoliko modela koji se prodaju i na hrvatskom tržištu, ustupila nam je najnoviji model kojeg karakterizira i dobar dizajn. Osim dizajna tu je i kvalitetna izrada koja se vidi već na prvi pogled, a potvrđuje nakon uzimanja mobitela u ruku. Piano-black finiš je odličan.

I dalje je to mobitel koji ima mali broj funkcija, koje su dostupne najčešće putem tipki s boka uređaja. Upravo je to prednost ovog mobitela – mali broj funkcija, jer Elegance ima samo najbitnije funkcije iz razloga kako bi korisnici kojima je mobitel namijenjen vrlo jednostavno i koristili mobitel.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1295047909.jpg

Jumbo veličina znakova na solidno velikom OLED ekranu dijagonale 1,8 inča i rezolucije 160x128, velike tipke s velikim brojevima najupečatljiviji su dio ovog mobitela koji se u odnosu na prethodnike ipak odlikuje puno ljepšim i kvalitetnijim kućištem. Zbog toga je ovaj mobitel tijekom testiranja zapeo za oko i mnogim mlađim korisnicima, kojima se svidio završni dizajn i završna obrada.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1295047916.jpg

Mobitel je i dobro ergonomski oblikovan, a tipkovnica zauzima polovicu površine uređaja. Ispod ekrana se nalaze četiri tipke koje vrlo jasno govore čemu su namijenjene – za telefoniranje te kretanje gore-dolje, dok se na obje bočne strane nalazi čak osam tipki – uključivanje/isključivanje uređaja, glasnoća zvuka, zaključavanje tipkovnice, budilica, stišavanje zvonjenja, ulazak u izbornik te tipka za noćnu lampu. Sve je tu, dostupno na jedan dodir.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1295047923.jpg

Jasno, ulaskom u izbornik stvari postaju nešto kompliciranije, sliče na standardni izbornik na današnjim mobitelima, ali ako osobu napredne funkcije ne zanimaju ne mora niti koristiti izbornik. Ipak, funkcija nema puno – SMS poruke, imenik, popis poziva te postavke telefona. Sve je vrlo jednostavno. Vidi se kako su na ovom mobitelu radile osobe kojima je i namijenjen, te da ništa nije prepušteno slučaju niti nedoumici i predugom razmišljanju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1295047957.jpg

S tipkama ispod ekrana kreće se po kontaktima, a zadrži li se nakratko tipka * (zvjezdica) na ekranu će se pojaviti popis zadnjih 10 telefonskih poziva. I tipka ljestve ima svoju dodatnu funkcionalnost – ukoliko se zadrži na ekranu će se pojaviti popis propuštenih poziva.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1295047966.jpg

Zasigurno vam je pozornost privukla tipka za uključivanje LED lampe – ona je namijenjena korištenju noću, ukoliko se mora ustati tijekom noći ili pak pri bilo kakvom drugom kretanju u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Drži li se pritisnutom duže od 5 sekundi, stalno će svijetliti sve dok ju se ne isključi, a lampa osvjetljava veliki prostor; bez problema će osvijetliti cijelu sobu.

Zanima li vas što se od mogućnosti može pronaći u Emporiji Elegance, nakon što se malo dublje uđe u izbornik telefona, dolazi se do vrlo zanimljivih i korisnih funkcija kao što su blokiranje SMS poruka od napornog dečka ili cure (ili bilo koga drugoga), te mogućnost isključivanja prikaza SMS poruka u glavnom izborniku. Imenik je kapaciteta 500 brojeva, a moguće je podesiti Top 5 brojeva koji će se nalaziti na početku izbornika, neovisno o abecednom redu. Ovi se brojevi pozivaju i dužim pritiskom na tipke s brojevima od 1 do 5.

Na sve se mislilo!

U podešavanjima nas je ponajviše privukla opcija odabira veličine znakova na ekranu – osim malenih i velikih, tu su i jumbo! Tada su znakovi zaista veliki i vrlo ugodni osobama koje slabije vide. Usput spomenimo i kako prateća knjižica s uputama ima izrazito velik font, sve kako bi se ciljanoj publici olakšalo korištenje ovog mobitela. Naravno, sve je detaljno objašnjeno.

Od „naprednijih mogućnosti“ tu su kalkulator s osnovnim operacijama te rođendani – osim upisa stavke, mobitel će na vrijeme i upozoriti na rođendan bitne osobe, a ako je u telefon pohranjen broj telefona, čak će vam ponuditi i želite li nazvati slavljenika nakon što vam alarm odzvoni. Dovoljno je upisati datum rođendana osobe te podesiti vrijeme kad će vas mobitel zvučno upozoriti.

U odnosu na prethodne modele, Elegance je za dvije klase iznad te bi svojim dizajnom čak mogao konkurirati i mnogim drugim današnjim mobitelima koji se nalaze na tržištu.

Emporia Elegance je vrlo zanimljiv mobitel koji bismo preporučili za kupnju starijim osobama i osobama koje slabije vide, ali i koje slabije čuju jer je zvučnik mobitela prikladan i kao slušno pomagalo. Na kraju spomenimo podatak kako je u Hrvatskoj svaki peti građanin stariji od 65 godina, dok je u Zagrebu čak svaki treći građanin stariji od 65 godina.

 

 

 

Komentari

dadko

23. lipnja 2014 - 21:29 Prijavi neprimjeren komentar

austrijska strojčina

prekrasan je

pravi štrungewer!

i zapravo sve što modernom poslovnom čovjeku danas za komunikaciju uopće i treba

davorin

19. srpnja 2012 - 17:33 Prijavi neprimjeren komentar

gdje mogu kod vas izvršiti ugradnju hrvatskog jezika na moj mobitel amporia elegance obzirom da na mom nemam tu mogučnost. s poštovanjem, davorin čubak

dida

19. srpnja 2012 - 17:30 Prijavi neprimjeren komentar

molim vas da mi kažete da li postoji mogučnost naknadne ugradnje hrvatskog jezika obzirom da sam emporia eleganc kupio u njemačkoj a na njihovom izborniku nema hrvatski jezik. s poštovanjem,dida !

PaTaK

29. studenog 2011 - 10:12 Prijavi neprimjeren komentar

Koliki je kapacitet imenika?
U tablici: Imenik 100
U opisu uređaja: Imenik je kapaciteta 500 brojeva

Aleks

26. siječnja 2011 - 09:06 Prijavi neprimjeren komentar

@josip
Da su naveli gdje se moze kupiti onda bi se moglo smatrati za reklamu jer ga ima samo jedan operater (t-mobile). Ali i VIP i Tele2 imaju takve uredjaje, cak i jeftinije nego ovaj, manje poznatih proizvodjaca.

1 2

Odgovori