Testovi mobitela

EMPORIA Eco C160

Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160 Eco C160
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 01-2016
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 124 x 48 x 12,5
Masa uređaja (g) 70
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,2
Rezolucija ekrana 176 x 220
Memorija
Utor za memorijsku karticu microSD
Telefonski imenik 300
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,1 megapiksela (320 x 240)
Autofokus Ne
Stabilizacija slike Ne
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Ne
WiFi hotspot Ne
Flash Ne
HTML5 Ne
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
Dodatne funkcionalnosti
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Velike tipke, jak kontrast, dobra čitljivost
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Trajanje baterije u praksi (dana) 3
Dužina kabela punjača (cm) 150
Gdje kupiti
Cijena 469 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

Za treću dob
Autor: Ilija Gavrić

Mobiteli austrijske tvrtke Emporia su klasični mobiteli s velikim tipkama

13.02.2016.

 

Austrijska tvrtka Empora nudi mobitele namijenjene korisnicima koji traže mobitele s velikim tipkama, glasnim zvučnikom i velikim slovima i brojevima na ekranu; dakle, osobama treće dobi. Na test nam je stigao model Emporia Eco C160 koja nas vraća u vrijeme „klasičnih“ mobitela, kada se komunikacija odvijala putem poziva i eventualno SMS poruka. Kakav se ovaj uređaj pokazao na testu, pročitajte u nastavku.

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u maloj kutiji unutar koje se nalazi mobitel, baterija, punjač, USB kabel (dužine 150 cm) te upute. No u kutiji se nalazi i postolje na koje je moguće ostaviti mobitel da se puni. Moramo priznati da nam se ovaj dodatak svidio jer ćete uvijek znati gdje vam se nalazi mobitel. Također, kada mobitel stoji na postolju podsjeća nas na kućni bežični telefon.

Ergonomija, dizajn i izrada

Prema današnji standardima Eco 160 je mali mobitel, a dimenzijama mjeri 124 x 48 x 12,5 mm, a teži svega 70 grama. Kada to usporedimo s današnjim pametnim mobitelima, stvarno sitnica.

 

Uređaj je klasični monoblok uređaj te se na prednjoj strani nalazi ekran ispod kojeg su smještene velike tipke, koje su valovite. Brojevi i slova na samim tipkama su dosta veliki. Na lijevoj strani se nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće, na donjoj strani nalaze konektori za stalak, a na vrhu uređaja se nalazi LED svjetiljka i zvučnik. Na desnoj strani se nalazi utor za USB kabel te tipka za paljenje LED bljeskalice i tipka za otključavanje i zaključavanje mobitela. Sve tipke su relativno velike te se na njima nalazi prozirna plastika.

 

Stražnja strana uređaja je izrađena od plastike koja na sebi ima uzorak pa sami mobitel nije sklizak. Na stražnjoj strani se nalazi još jedna tipka, ona služi za pozive prema određenom broju, a pored nje se smjestila mala kamera. Ispod se nalazi poklopac baterije koji krije bateriju kapaciteta 1000 mAh ispod koje se nalazi utor za SIM i microSD karticu.

Bez obzira što je izrađen od plastike, uređaj je jako dobro izrađen i nismo primijetili škripanje. Uređaj dolazi u dvije boje: crna i crvena, a mi smo na testu imali crni uređaj.

Ekran i tipkovnica

Mobitel posjeduje 2,2“ ekran rezolucije 176 x 220 piksela. Pikselizacija je primjetna, a kutovi gledanja su nešto lošiji, no to kupcima ovog uređaja nije bitno.

 

Tipkovnica ispod ekrana je alfanumerička tipkovnica kojih se sjećamo iz ere prije smartphone uređaja s ekranom na dodir. Tipke su velike i ugodne na dodir. Pisanje poruka traži malo privikavanja, ali ćete nakon malo korištenja moći pisati SMS poruke bez gledanja u ekran.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Emporia Eco C160 dolazi s vlastitim operativnim sustavom koji nas podsjeća na stare uređaje.

Na vrhu ekrana se nalaze ikone za signal i indikator baterije. Ispod toga se nalazi veliki sat i datum.

Pritiskom navigacijske tipke prema gore se ulazi u izbornik koji nudi prikaz velikih ikona za pojedine dijelove, tj. mogućnosti. Ulaz u poruke, imenik, zapisnik poziva ili u neki drugi izbornik se vrši s tipkom za uspostavljenje poziva, dok tipka za prekid poziva služi kao tipka nazad.

U samom izborniku se nalazi 5 ikone koje su posložene jedna ispod druge te se vrte kako bi se na sredini izbornika prikazala odabrana ikona.

Postavke uređaja su vrlo jednostavne te je moguće promijeniti audioprofil, datum i vrijeme, jezik ili osvijetljenost ekrana i tipkovnice te uključiti/isključiti tipku za hitni poziv (koja se nalazi na stražnjoj strani uređaja).

Imenik, pozivi

Imenik je jednostavan te nudi mogućnost spremanja do 300 kontakta na sami uređaj, a svakom kontaktu je moguće dodati samo ime ili urediti broj. Na vrhu imenika se nalazi pretraživanje pa je moguće brzo pronaći određeni kontakt umjesto listanja kroz čitavi imenik.

Iz samog imenika je moguće direktno pozvati kontakt pritiskom na fizičku tipku za uspostavu poziva.

Za pozivanje novog broja nije potrebno ulaziti u posebne aplikacije već je samo potrebno otključati mobitel i unijeti broj koji želite zvati. Pritiskom na tipku za pozivanje pokazuje se popis zadnjih poziva. Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom dok je zvuk slušalica dovoljno glasan te smo bez poteškoća čuli sugovornika.

Poruke

Poruke su ostale na istom nivo kao i prije nekoliko godina. SMS poruke se dijele na primljene i poslane poruke. Ranije samo već spomenuli da su tipke velike i ugodne za pisanje poruka. Trebamo još reći da su slova na ekranu dosta velika, što će uvelike olakšati čitanje i pisanje SMS poruka osobama koje slabije vide.

Baterija i trajanje

Emporia Eco 160 dolazi s izmjenjivom baterijom od svega 1000 mAh. No u kombinaciji s malim ekranom to znači da će baterija potrajati nekoliko dana, tako da ćete ponekad zaboraviti na punjač.  Pošto smo uređaj koristili samo za pozive i koju SMS poruku, baterija nam je na testu trajala duže od 2 dana.

Multimedija, FM radio, glazba

Za pregledavanje fotografija služi posebni preglednik koji je krajnje jednostavan, listanje između fotografija je jednostavno te nudi mogućnost zakretanja fotografije ili da se fotografija upotrijebi kao pozadina, preimenuje ili izbriše.

 

Mobitel posjeduje i FM radio u kojem je moguće programirati do 30 stanica te im dodati naziv i frekvenciju.

Fotoaparat i video

Eco 160 dolazi s kamerom koja snima fotografije u rezoluciji 320 x 240 piksela. Kamera nema niti auto fokus niti bljeskalicu te su slike dosta mutne i zrnate, pogotovo ako fotografirate u zatvorenom prostoru. Trebamo napomenuti da uređaj nema mogućnost snimanja video zapisa.

Kamera je spremna za fotografiranje za oko 1,5 sekundu.

Organizator i alarm

Kalendar je krajnje jednostavan te nudi mogućnost pregleda samo po mjesecima, a nema mogućnosti dodavanja događaja.

Alarm je jednostavan te nudi mogućnost podešavanja do 3 različita alarm, a za svaki je moguće podesiti dane ponavljanja ili uključiti/isključiti vibraciju uz zvonjenje.

Alarm će se upaliti i ako je mobitel ugašen, te će se ponuditi opcija da uključite mobitel nakon gašenja alarma.

Cijena za Emporia Eco C160

Cijena za Emporia Eco C160 iznosi 469 kuna (veljača 2016.)

Cool faktor

Cool faktor bi bilo postolje koje dolazi sa samim uređajem.

Zaključak testa

Trendovi u mobilnoj industriji idu prema većim mobitela, s većim ekranima, boljim specifikacijama te se proizvođači koncentriraju na mlađu publiku željnu multimedije. Emporia postoji već 20 godina a filozofija joj je usmjerena na starije korisnike koji žele imati mobitel kako bi mogli ostati u kontaktu sa svojom obitelji te biti dostupni i kako bi mogli nekad poslati i primiti kakvu SMS poruku.

Upravno je takvoj skupini korisnika i namijenjen model Eco 160, jer su tipke velike kao i sami brojevi i slova na ekranu, a korištenje mobitela je krajnje jednostavno. A tu su i korisne tipke za otključavanje/zaključavanje mobitela te za paljenje LED lampe. Uz sve to dolazi i dobra baterija koja traje danima. Nažalost, cijena je nešto veća, a kamera je gotovo neupotrebljiva.

 

Plus

+ baterija

+ tipkovnica

+ postolje za odlaganje mobitela

 

Minus

- kamera

Konkurencija - Alcatel OT-2000X

Alcatel OT-2000X ima nešto veći ekran koji je postavljen horizontalno dok su im baterije jednakog kapaciteta (1000 mAh). Alcatel je jeftiniji 100 kn (369 kn).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1457623690.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori