Testovi mobitela

EMPORIA FLIPbasic F220

FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220 FLIPbasic F220
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Frekvencija 900 / 1800
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 96 x 49 x 17
Masa uređaja (g) 92
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,2
Rezolucija ekrana 176 x 220
Memorija
Telefonski imenik 300
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Baterija
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme razgovora 3G (h) 4
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
FM radio Ne
USB microUSB 2.0
Dodatne funkcionalnosti
Organizator Da
Mobil.hr testovi
Trajanje baterije u praksi (dana) 4
Dužina kabela punjača (cm) 150
Gdje kupiti
Cijena 499 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Zaboravljena sorta
Autor: Ilija Gavrić

Emporia FLIPbasic je preklopni mobitel na kakve smo gotovo već zaboravili

13.02.2016.

 

Na test nam je stigao model FLIPbasic F220, svojevrsna preklopna inačica modela Eco 160, koji je također namijenjen starijim osobama. Kakav se ovaj uređaj pokazao na testu, pročitajte u nastavku naše recenzije.

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u maloj kutiji unutar koje se nalaze mobitel, baterija, punjač, USB kabel (dužine 150 cm) te upute. U kutiji se također nalazi i postolje koje služi za punjenje mobitela.

Ergonomija, dizajn i izrada

Emporia FLIPbasic F220 je preklopni uređaj, a dimenzijama mjeri 96 x 49 x 17 mm i teži 91 gram. Dizajn uređaja je dosta jednostavan. Kada je zaklopljen, uređaj je dosta malen. Na prednjoj strani se nalazi Emporia logo na crnoj pozadini, a pored njega su se smjestila 3 indikatora (za praznu bateriju, propušteni poziv i nepročitanu SMS poruku). Stražnja strana uređaja prati jednostavnost prednje strane te sa na njoj nalazi tek tipka za hitni poziv i zvučnik. Na lijevoj strani se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje glasnoće, dok se pri dnu nalaze kontakti za postolje i utor za USB kabel.

 

Kada otvorite uređaj, na gornjoj strani ćete primijetiti 2,2“ ekran iznad kojeg se smjestila slušalica. Na donjem dijelu uređaja se nalaze fizičke tipke koje su velike i gumirane. Između tipki za izbornik i pozive te numeričke tipkovnice su se smjestile 3 bijele tipke za direktno pozivanje brojeva spremljenih na te tipke.

Stražnja stranica uređaja je odvojiva te se ispod nje krije baterija kapaciteta 1000 mAh ispod koje se nalazi utor za SIM karticu. Uređaj je kompletno napravljen od plastike, ali bez obzira na to, sve djeluje dosta čvrsto kao i sami mehanizam koji drži ekran. Plastika na prednjoj i stražnjoj strani je glatka, ali uređaj nije sklizak.

Uređaj dolazi u tri boje: crna, crvena i bijela, a mi smo na testu imali crveni uređaj.

Ekran i tipkovnica

FLIPbasic F220 posjeduje 2,2“ ekran rezolucije 176 x 220 piksela. Pikselizacija na ekranu je primjetna, ali to nije bitno kupcima ovoga uređaja.

 

Tipkovnica je alfanumerička, dok su same tipke gumene i nešto „utisnutije“ u sami uređaj, pa je možda malo teže pronaći pojedinu tipku, ali su dosta ugodne na dodir i nije potrebna velika sila pritiska da bi se prihvatila pojedina tipka.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Emporia F220 dolazi s vlastitim operativnim sustavom koji nas podsjeća na stare uređaje.

Na vrhu ekrana se nalaze ikone za signal i indikator baterije. Ispod toga se nalaze veliki sat i datum.

Pritiskom navigacijske tipke prema gore se ulazi u izbornik koji nudi prikaz velikih ikona za pojedine dijelove, tj. mogućnosti. Ulaz u poruke, imenik, zapisnik poziva ili u neki drugi izbornik se vrši s tipkom za uspostavljenje poziva dok je tipka za prekid poziva služi kao tipka nazad.

U samom izborniku se nalazi 5 ikone koje su posložene jedna ispod druge te se vrte kako bi se na sredini izbornika prikazala odabrana ikona.

Postavke uređaja su vrlo jednostavne te je moguće promijeniti audioprofil, datum i vrijeme, jezik ili osvijetljenost ekrana i tipkovnice te uključiti/isključiti tipku za hitni poziv (koja se nalazi na stražnjoj strani uređaja).

Imenik, pozivi

Imenik je jednostavan te nudi mogućnost spremanja do 300 kontakta na sami uređaj, a svakom kontaktu je moguće dodati samo ime ili urediti broj. Na vrhu imenika se nalazi pretraživanje pa je moguće brzo pronaći određeni kontakt umjesto listanja kroz čitavi imenik.

Iz samog imenika je moguće direktno pozvati kontakt pritiskom na fizičku tipku za uspostavu poziva.

Za pozivanje novog broja nije potrebno ulaziti u posebne aplikacije već je samo potrebno otključati mobitel i unijeti broj koji želite zvati. Pritiskom na tipku za pozivanje pokazuje se popis zadnjih poziva. Tijekom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom.

Poruke

Poruke su ostale na istom nivo kao i prije nekoliko godina. SMS poruke se dijele na primljene i poslane poruke. Ranije samo već spomenuli da su tipke velike i ugodne za pisanje poruka. Trebamo još reći da su slova na ekranu dosta velika, što će uvelike olakšati čitanje i pisanje SMS poruka osobama koje slabije vide.

Baterija i trajanje

Emporia FLIPBasic F220 dolazi s izmjenjivom baterijom od svega 1000 mAh. Kombinacija malog ekrana i jednostavnog softvera omogućuje trajanje baterije od nekoliko dana. Uz to, LED za obavijesti o propuštenim pozivima ili SMS porukama dodatno produljuju trajanje baterije jer nećete bez potrebe otvarati mobitel (te time paliti ekran) kako bi provjerili imate li propušteni poziv.

Multimedija, FM radio, glazba

Pošto uređaj ne posjeduje kameru, nema ni mogućnost pregledavanja fotografija, a ne posjeduje ni FM radio.

Organizator i alarm

Kalendar je jednostavan te nudi pregled samo po mjesecu i bez mogućnost dodavanja događaja. Alarm je jednostavan i nudi mogućnost podešavanja do 3 različita alarm, a za svaki je moguće podesiti dane ponavljanja ili uključiti/isključiti vibraciju uz zvonjenje.

Alarm će se upaliti i ako je mobitel ugašen te će vam se ponuditi opcija da uključite mobitel nakon gašenja alarma.

Cijena za Emporia FLIPBasic F220

Cijena za Emporia FLIPbasic F220 iznosi 499 kuna (veljača 2016.)

Cool faktor

Cool faktor bi bio sami dizajn uređaja koji ne viđamo više tako često.

Zaključak testa

Preklopni mobiteli su gotovo izumrla vrsta, a mobiteli bez kamere gotovo da više i ne postoje. Empora FLIPbasic F220 kombinira upravo te dvije kategorije. No ovaj mobitel cilja na specifično tržište, kao i gotovo svi modeli tvrtke Emporia. Ovaj uređaj je namijenjen starijim osobama i osobama koje slabije vide. Kako bi to postigao nudi velike tipke, a slova i brojevi na ekranu su isto tako veliki. Mobitel je jednostavan za korištenje, a tu je i mogućnost programiranja 3 broja za direktni poziv. LED lampice na prednjoj strani uređaja će vam dati do znanja imate li propušteni poziv ili vam je stigla SMS poruka ili trebate staviti svoj mobitel na punjač, a sve to bez da otvarate mobitel.

Kao minus ovog uređaja bi mogli navesti cijenu, kao i činjenicu da se za tu cijenu ne dobije nikakva kamera na mobitelu.

 

 

Plus

+ baterija

+ velike tipke

 

Minus

- nedostatak kamere

Konkurencija - Alcatel OT-2012 DS

Alcatel OT-2012 DS ma nešto veći ekran s boljom rezolucijom te posjeduje kameru od 3 megapiksela i utor za memorijske kartice. Alcatel također posjeduje velike tipke i preklopni je mobitel. Cijena im je ista (499 kn).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1455812838.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori